Speciální podzimní recepty na zavařování - 5 vzrušujících nápadů do spížové police
2025. 09. 18.
Podzim je jedním z nejzajímavějších období v kuchyni. Ovoce a zelenina lemující trhy nejenže obsahují ingredience na klasické švestkové povidla nebo marmeládu, ale také nabízejí nekonečné možnosti experimentování. Speciální koření, neobvyklé párování nebo nová technika pozdvihují zážitek z zavařování – a obsah sklenic, které končí na polici ve spíži – na zcela nový rozměr.
A nyní vám nabízíme pět receptů, které jdou nad rámec obvyklých chutí a slibují skutečný gastronomický zážitek na zimním stole.
1. Zázvorový hruškový džem
Sametová sladkost hrušky a svěží kořeněnost zázvoru vytvářejí elegantní a výraznou chuť. Tato marmeláda je výjimečná nejen na toastu, ale také jako vynikající doplněk k sýru.
Ingredience:
- 2 kg hrušek
- 300 g cukru
- Šťáva z 1 citronu
- 2–3 cm čerstvého zázvoru (nastrouhaného)
Příprava:
Hrušky oloupejte a nakrájejte. Uvařte je se strouhaným zázvorem a cukrem do změknutí, poté je rozmixujte tyčovým mixérem. Nakonec přidejte citronovou šťávu. Horkou marmeládu nalijte do sklenic a nechte vychladnout na suchém místě.
+ Tip: Výkonný tyčový mixér nebo kráječ na ovoce proces hodně urychlí.
2. Švestkové chutney s chilli
Chutney je kulinářská tradice pocházející z Indie, založená na dokonalé rovnováze sladkých a kořeněných chutí. Přirozená sladkost švestek a výrazná pikantnost chilli papriček vytvářejí harmonickou, pikantní omáčku, která je ideální k doprovodu grilovaného masa nebo zralých sýrů.
Ingredience:
- 1,5 kg švestek
- 200 g hnědého cukru
- 200 ml červeného vinného octa
- 2 červené cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 čerstvé chilli papričky
- 1 lžička skořice
- 4 cm čerstvého zázvoru
- sůl dle chuti
Příprava:
Do velkého hrnce dejte vypeckované švestky, cibuli, česnek, zázvor a chilli a přiveďte k varu. Vmíchejte koření a cukr a poté vařte na mírném ohni za občasného míchání 1–1,5 hodiny, dokud směs nezhoustne. Rozmixujte tyčovým mixérem na pyré, poté vmíchejte červený vinný ocet a vařte dalších 5 minut. Horké čatní lžící nalijte do sklenic, uzavřete, otočte dnem vzhůru na 5 minut a poté nechte vychladnout na suchém místě.
+ Tip: Síla chilli se během vaření zesiluje – buďte opatrní! Pro větší množství vám může pomoci kutr.
3. Pikantní nakládaná dýně
Dýně se nejčastěji podává jako polévka nebo koláč, ale působivá je i jako nakládaná zelenina. Vůně skořice, hřebíčku a badyánu naplňuje nakládanou zeleninu elegantní pikantností, v níž svěžest dýně ukazuje novou tvář.
Ingredience:
- 1 kg dýně (tvrdá odrůda)
- 500 ml vody
- 250 ml bílého vinného octa
- 150 g cukru
- 1 lžíce soli
- 2 tyčinky skořice
- 4–5 hřebíčků
- 1 badyán
Příprava:
Dýni oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na kostičky. V hrnci přiveďte k varu vodu s octem, cukrem, solí a kořením, dokud se cukr nerozpustí. Kousky dýně dejte do sterilizovaných sklenic a zalijte horkou šťávou, dokud nebudou zcela ponořené. Sklenice uzavřete a nechte vychladnout na suchém místě.
+ Tip: Sekání dýně může být zdlouhavé – výkonný kráječ zeleniny ušetří spoustu času.
4. Jablečný džem se skořicí
Jablečný džem s příchutí skořice a hřebíčku je ryzí zimní harmonií. Jeho sousto evokuje vůni horkých jablečných koláčů a vánočního cukroví a zároveň si dopřeje hedvábnou jemnost domácích džemů.
Ingredience:
- 1 kg jablek (oloupaných, zbavených jádřinců, nakrájených na kostičky)
- šťáva z 0,5 citronu
- 1 skořicová tyčinka
- 5 hřebíčků
- 400 g krystalového cukru
Příprava:
Jablka vařte s citronovou šťávou, skořicí, hřebíčkem a cukrem na středním plameni 15–20 minut, dokud mírně nezměknou. Vyjměte hřebíček a skořici a poté dvě třetiny marmelády rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Ještě horké nalijte do sterilizovaných sklenic, uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte 5 minut vychladnout.
5. Pikantní rajčatový džem
Rajčata, nejčastěji používaná jako základ omáček, se objevují v překvapivé a zároveň sofistikované podobě jako džem. Hedvábná, kořeněná chuť rajského džemu, okořeněného chilli, skořicí a kmínem, může být zvláštním doplňkem k sýrům, masovým pokrmům nebo dokonce k krajíci čerstvého, křupavého chleba.
Ingredience:
- 2 kg rajčat
- 0,5 lžičky chilli vloček
- 3 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1 citron (kůra a šťáva)
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 1 lžička soli
- 500 g konzervačního cukru 3:1
Příprava:
Nakrájená rajčata vařte ve velkém hrnci 20–25 minut, dokud zcela nezměknou. Přidejte koření, citronovou kůru a šťávu a nastrouhaný zázvor. Osolte, vmíchejte konzervační cukr a vařte dalších 5 minut. Rozmixujte tyčovým mixérem dle libosti (jemnější nebo hustší) a horké nalijte do sterilizovaných sklenic. Uzavřete a nechte zcela vychladnout na suchém místě.
Podzimní zavařování je mnohem víc než jen zavařování: je to kreativní hra s chutěmi a texturami. Tyto recepty jsou nejen praktické, ale také nabízejí skutečný kulinářský zážitek – každá sklenice obsahuje kousek sezóny, vůni koření a chuť čerstvých surovin.
A pokud chcete, aby proces zavařování byl alespoň stejně příjemný jako výsledek, vyplatí se vybrat si správné nástroje. V sortimentu gammo.cz najdete vše, co potřebujete k tomu, aby se zavařování stalo skutečným gastronomickým zážitkem.
Nejoblíbenější příspěvky
Související produkty
TRE SPADE teflonový plát, sada
726 CZK(600 CZK + DPH)
TRE SPADE BT manuální pasírovač na rajčata
1528 CZK(1262 CZK + DPH)
TRE SPADE XL-ECO manuální pasírovač na rajčata
1876 CZK(1550 CZK + DPH)
TRE SPADE XL manuální pasírovač na rajčata
2511 CZK(2075 CZK + DPH)
TRE SPADE Atacama Cube sušička ovoce a zeleniny
3086 CZK(2550 CZK + DPH)
TRE SPADE Atacama PRO sušička ovoce a zeleniny
4144 CZK(3425 CZK + DPH)
TRE SPADE doplňková sada k sušičkám potravin
5052 CZK(4175 CZK + DPH)
TRE SPADE SpremiTo pasírovač na rajčata INOX
6655 CZK(5500 CZK + DPH)