gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

Speciální podzimní recepty na zavařování - 5 vzrušujících nápadů do spížové police

2025. 09. 18.

Speciální podzimní recepty na zavařování - 5 vzrušujících nápadů do spížové police

Podzim je jedním z nejzajímavějších období v kuchyni. Ovoce a zelenina lemující trhy nejenže obsahují ingredience na klasické švestkové povidla nebo marmeládu, ale také nabízejí nekonečné možnosti experimentování. Speciální koření, neobvyklé párování nebo nová technika pozdvihují zážitek z zavařování – a obsah sklenic, které končí na polici ve spíži – na zcela nový rozměr.

 

A nyní vám nabízíme pět receptů, které jdou nad rámec obvyklých chutí a slibují skutečný gastronomický zážitek na zimním stole.

1. Zázvorový hruškový džem

Sametová sladkost hrušky a svěží kořeněnost zázvoru vytvářejí elegantní a výraznou chuť. Tato marmeláda je výjimečná nejen na toastu, ale také jako vynikající doplněk k sýru.

Ingredience:

  • 2 kg hrušek
  • 300 g cukru
  • Šťáva z 1 citronu
  • 2–3 cm čerstvého zázvoru (nastrouhaného)

Příprava:

Hrušky oloupejte a nakrájejte. Uvařte je se strouhaným zázvorem a cukrem do změknutí, poté je rozmixujte tyčovým mixérem. Nakonec přidejte citronovou šťávu. Horkou marmeládu nalijte do sklenic a nechte vychladnout na suchém místě.

+ Tip: Výkonný tyčový mixér nebo kráječ na ovoce proces hodně urychlí.

2. Švestkové chutney s chilli

Chutney je kulinářská tradice pocházející z Indie, založená na dokonalé rovnováze sladkých a kořeněných chutí. Přirozená sladkost švestek a výrazná pikantnost chilli papriček vytvářejí harmonickou, pikantní omáčku, která je ideální k doprovodu grilovaného masa nebo zralých sýrů.

Ingredience:

  • 1,5 kg švestek
  • 200 g hnědého cukru
  • 200 ml červeného vinného octa
  • 2 červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 čerstvé chilli papričky
  • 1 lžička skořice
  • 4 cm čerstvého zázvoru
  • sůl dle chuti

Příprava:

Do velkého hrnce dejte vypeckované švestky, cibuli, česnek, zázvor a chilli a přiveďte k varu. Vmíchejte koření a cukr a poté vařte na mírném ohni za občasného míchání 1–1,5 hodiny, dokud směs nezhoustne. Rozmixujte tyčovým mixérem na pyré, poté vmíchejte červený vinný ocet a vařte dalších 5 minut. Horké čatní lžící nalijte do sklenic, uzavřete, otočte dnem vzhůru na 5 minut a poté nechte vychladnout na suchém místě.

+ Tip: Síla chilli se během vaření zesiluje – buďte opatrní! Pro větší množství vám může pomoci kutr.

3. Pikantní nakládaná dýně

Dýně se nejčastěji podává jako polévka nebo koláč, ale působivá je i jako nakládaná zelenina. Vůně skořice, hřebíčku a badyánu naplňuje nakládanou zeleninu elegantní pikantností, v níž svěžest dýně ukazuje novou tvář.

Ingredience:

  • 1 kg dýně (tvrdá odrůda)
  • 500 ml vody
  • 250 ml bílého vinného octa
  • 150 g cukru
  • 1 lžíce soli
  • 2 tyčinky skořice
  • 4–5 hřebíčků
  • 1 badyán

Příprava:

Dýni oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na kostičky. V hrnci přiveďte k varu vodu s octem, cukrem, solí a kořením, dokud se cukr nerozpustí. Kousky dýně dejte do sterilizovaných sklenic a zalijte horkou šťávou, dokud nebudou zcela ponořené. Sklenice uzavřete a nechte vychladnout na suchém místě.

+ Tip: Sekání dýně může být zdlouhavé – výkonný kráječ zeleniny ušetří spoustu času.

4. Jablečný džem se skořicí

Jablečný džem s příchutí skořice a hřebíčku je ryzí zimní harmonií. Jeho sousto evokuje vůni horkých jablečných koláčů a vánočního cukroví a zároveň si dopřeje hedvábnou jemnost domácích džemů.

Ingredience:

  • 1 kg jablek (oloupaných, zbavených jádřinců, nakrájených na kostičky)
  • šťáva z 0,5 citronu
  • 1 skořicová tyčinka
  • 5 hřebíčků
  • 400 g krystalového cukru

Příprava:

Jablka vařte s citronovou šťávou, skořicí, hřebíčkem a cukrem na středním plameni 15–20 minut, dokud mírně nezměknou. Vyjměte hřebíček a skořici a poté dvě třetiny marmelády rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Ještě horké nalijte do sterilizovaných sklenic, uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte 5 minut vychladnout.

5. Pikantní rajčatový džem

Rajčata, nejčastěji používaná jako základ omáček, se objevují v překvapivé a zároveň sofistikované podobě jako džem. Hedvábná, kořeněná chuť rajského džemu, okořeněného chilli, skořicí a kmínem, může být zvláštním doplňkem k sýrům, masovým pokrmům nebo dokonce k krajíci čerstvého, křupavého chleba.

Ingredience:

  • 2 kg rajčat
  • 0,5 lžičky chilli vloček
  • 3 lžičky mleté ​​skořice
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 citron (kůra a šťáva)
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1 lžička soli
  • 500 g konzervačního cukru 3:1

Příprava:

Nakrájená rajčata vařte ve velkém hrnci 20–25 minut, dokud zcela nezměknou. Přidejte koření, citronovou kůru a šťávu a nastrouhaný zázvor. Osolte, vmíchejte konzervační cukr a vařte dalších 5 minut. Rozmixujte tyčovým mixérem dle libosti (jemnější nebo hustší) a horké nalijte do sterilizovaných sklenic. Uzavřete a nechte zcela vychladnout na suchém místě.

 

Podzimní zavařování je mnohem víc než jen zavařování: je to kreativní hra s chutěmi a texturami. Tyto recepty jsou nejen praktické, ale také nabízejí skutečný kulinářský zážitek – každá sklenice obsahuje kousek sezóny, vůni koření a chuť čerstvých surovin.

A pokud chcete, aby proces zavařování byl alespoň stejně příjemný jako výsledek, vyplatí se vybrat si správné nástroje. V sortimentu gammo.cz najdete vše, co potřebujete k tomu, aby se zavařování stalo skutečným gastronomickým zážitkem.


Související produkty