gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

Kompostér REENCLE: tipy od odborníka!

2025. 05. 28.

Kompostér REENCLE: tipy od odborníka!

Při používání kompostéru REENCLE se může stát něco, co může být zpočátku neobvyklé nebo matoucí. Naštěstí pro všechno existuje důvod a pokud si dáváme pozor na to, co a kolik do zařízení dáváme, lze těmto problémům snadno předejít. Shromáždili jsme tedy některé jevy, jejich příčiny a prevenci.

 

Větší kusy zůstávají v odpadu

Větší odpad se rozloží pomaleji než 24 hodin, ale to není příliš důležité. Pro rychlejší kompostování a pozdější využití doporučujeme krájet větší zeleninu a ovoce na kostky maximálně 3x3x3 a do stroje vůbec nevkládat nic většího než 5 cm v průměru. 

Kyselý, kvasinkový zápach

V první řadě je to vlastně velmi dobrá zpráva, protože to znamená, že se zbytky v zařízení rozkládají a že ventilace je dostatečná :) Samozřejmě je to stále otravné, takže se podívejme, co by to mohlo způsobovat a co se s tím dá dělat. Podstatou je, že materiál v kompostéru je příliš mokrý a bohatý na dusík, důvodů může být několik. Je možné, že jste najednou přidali trochu moc čerstvé zeleniny: pokud hladina kompostu není o moc vyšší než značka MIN, nepřidávejte více než asi 0,5 kilogramu denně. Pokud máte více zeleného odpadu, dejte ho stranou a přidejte ho druhý den (můžete ho do té doby nechat v lednici, jen se ujistěte, že má pokojovou teplotu, když ho vkládáte do kompostéru).

Takhle se tomu dá předejít. Pokud je však kyselý zápach již znatelný, stiskněte na přístroji tlačítko PURIFY (tento program používá po určitou dobu vyšší teplotu) a dokud zápach nezmizí, nepřidávejte zeleninu, pouze jiné rozkládající se organické materiály, například papírový odpad (např. kávové filtry, noviny atd., vyplatí se je trochu natrhat), nebo i vlasy a (nenalakované) nehty, ty sníží poměr dusíku a tím i zápach.

Kondenzace uvnitř zařízení

To vyžaduje okamžitý zásah, protože to může také zničit vnitřek zařízení! Tento jev je způsoben příliš velkým množstvím materiálu v zařízení, s největší pravděpodobností je (nebo byl) odpad nad značkou MAX. V tomto případě se vnitřní filtr pod víkem ucpe a ventilace zařízení již nebude dostatečná. Pokud je hladina materiálu uvnitř zařízení nad značkou MAX, odstraňte jej. Poté vyjměte vnitřní filtr, důkladně jej opláchněte pod tekoucí vodou a poté jej vraťte zpět. Nakonec spusťte funkci sušení stisknutím tlačítka DRY (tento program poskytuje po určitou dobu silnější ventilaci).

Poznámka: Tento vnitřní filtr se vyplatí čistit jednou týdně, i když zařízení jinak funguje dobře.

Tvorba plísní

Základní zásadou je, že do kompostéru nikdy nedáme plesnivé, shnilé produkty, protože to zničí celý kompost. Pokud se problém vyskytne, vyjměte a zlikvidujte kompost a poté důkladně vyčistěte vnitřek nádoby, vnitřní filtr a víko a ujistěte se, že jste zcela odstranili i sebemenší stopy plísně. Poté proveďte totéž jako při prvním spuštění: kompostér znovu spusťte s kompletně novým startovacím balíčkem a přidáním 1,5 litru vody. Odpad určený ke kompostování vkládejte do zařízení až po 24 hodinách.

Larvy, brouci, semena

Pokud se takové věci dostanou do kompostéru, s největší pravděpodobností tam zůstanou, protože je mikroorganismy nerozloží, a tak se vyplatí věnovat tomu pozornost. Semínka paprik, rajčat, dýní a melounu v naší oblasti prokazatelně přežívají, takže je do květináče dejte pouze tehdy, pokud vám nevadí, že později vyklíčí na zahradě! :)

 

+1 tip na konec: Co mám dělat, když nebudu dlouho doma?

Pokud budete pryč jen 1-2 týdny, můžete zařízení nechat zapnuté, bude to v pořádku, po 24 hodinách se automaticky přepne do režimu spánku. Pokud cestujete na delší dobu, nevkládejte do zařízení nový odpad 3 dny před odjezdem a před odjezdem vyjměte kompost (i do sáčku, pokud ho chcete ihned použít), poté zařízení vypněte.


Související produkty